Składniki
- 200 g truskawek
- 1 banan
- 500 ml naturalnego jogurtu
- 2 łyżki miodu
Lody truskawkowe:
- 2 jajka
- 12 dag cukru pudru
- 300 ml tortowej 36% śmietanki
- 150 g mrożonych truskawek
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Robimy
lody. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na maśle.
Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej
ubijamy, aż otrzymamy lśniącą masę. W drugiej misce ucieramy żółtka
z resztą cukru, a w trzeciej ubijamy na sztywno śmietankę. Zawartość
trzech misek łączymy i mieszamy z podsmażonymi truskawkami. Przekładamy
do pojemnika, nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin
(od czasu do czasu mieszamy). Kiedy lody są już gotowe, przygotowujemy
shake'a. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, banana obieramy i
kroimy na kawałki. Do blendera wlewamy jogurt i miód, dodajemy owoce i
miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek, dodajemy po kulce lodów
truskawkowych. Podajemy od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz